Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kárpótlás szó jelentése

kárpótlás (főnév)

Satisfaction.jpg

1. Anyagi elégtétel; szándékosan vagy gondatlanságból okozott, illetve baleset folytán bekövetkezett kár jóvátétele, megítélt értékének megtérítése, illetve az ilyen címen fizetett pénzösszeg.

A légiutas kárpótlást követel az elveszett csomagjai után. A kárpótlást a biztosított felelősségbiztosítása következtében a biztosító fizeti ki. A bíróság pénzbeli kárpótlást ítél meg a kárvallott számára.


2. Vigasztalás; egy elszenvedett hátrány, sérelem, veszteség helyrehozására, pótlására adott, illetve kapott elégtétel, előny.

A fiú kibéküléskor egy doboz bonbont és nagy csokor rózsát visz kárpótlásként barátnőjének. Az önkéntes kárpótlás adása a felelősség felvállalását is jelzi az elkövetett hibáért.


3. Elégtételként adott érték, kapott értékes tárgy, pénzösszeg, vagy (anyagilag kifejezhető) előny.

Az államosításkor kárpótlás nélkül elvett vagyonért a rendszerváltás után kárpótlást kaptak az arra jogosultak. A kapott kárpótlásból újra boltot nyit a volt kereskedő.


Eredet [kárpótlás < kár + pótlás]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)