Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Izoláció szó jelentése

(Isolatio szócikkből átirányítva)

izoláció (főnév)

Jealous.jpg

1. Teljes elkülönítés; egy személy, csoport, dolog elválasztása más személyektől, csoportoktól, dolgoktól. Teljes elszigetelés, minden érintkezés vagy áramlás megakadályozása köztük.

A fertőzés terjedését lassítja a betegek izolációja az egészségesektől. A bentlakásos kollégiumokban régen a nemek izolációjával ügyeltek az erkölcsökre. A kutató a kóros sejtek izolációja után vizsgálja az egészségeseket. A sok tényező közül a probléma okának izolációja segít a gyors megoldás megtalálásában.


2. Villamosság: Szigetelés; villamos vezetőt elkülönítése más vezetőtől vagy tárgytól úgy, hogy áram ne juthasson át rajta.

A csavarhúzó egy műanyag nyele az izolációt szolgálja. A tekercsen műgyanta az izoláció.


3. Fizika: Radioaktív sugárzás hatástalanítása egy védőréteggel; ártalmatlanná tétel.

A sugárzás izolációjára használható az ólom. A készülék működése közben a röntgennel dolgozók izolációját egy védőfal szolgálja.


Eredet [izoláció < izolá(l) + -ció (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)