Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Ismeret szó jelentése

ismeret (főnév)

Expert.jpg

1. Valóságból leszűrt adat, fogalom; megfigyelés és meglévő más adatokkal való összevetés és kiértékelés eredménye. (Gyakran többes számban használva.)

A természettudós ismereteket szerez a fizikai világról. A megszerzett ismeretet beilleszti tudománya egészébe.


2. Hozzáértés, tájékozottság, tapasztalat egy adott tárgykörben, szakmában, illetve egy témában megszerzett jártasság vagy információ, amit felhasználunk, ha szükség van rá.

Egy jó szakembernek biztos ismeretekkel kell rendelkeznie azon a szakterületen belül, amelyikkel foglalkozik. Sokan azt gondolják, hogy a televízióból sok hasznos ismeret juthat el hozzánk, pedig ez nem mindig van így.


3. Tanulással elért tudás, amely megértésen keresztül megszerzett bizonyosság. Ekkor biztosak vagyunk abban, hogy az adott területen a kívánt eredménnyel alkalmazni tudjuk ezt. Problémát oldunk meg vele, sikeresen hajtjuk végre a kívánt dolgot, hasznunk származik belőle. (Gyakran többes számban használjuk.)

A jó iskola ismereteket nyújt az életről. A már megtanult ismereteket hasznos dolog használni a hétköznapokban is.


Eredet [ismeret < ismer + -et (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 24 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)