Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Információ szó jelentése

információ (főnév)

Inform.jpg

1. Felhasználható adat. Használati értékkel rendelkező adat, módszer leírása, ami egy személynek, közösségnek felhasználási értéket, hasznot jelent.

– Köszönöm az információt, most már el tudok jutni a keresett utcába. – Most készülök Ausztráliába utazni, minden olyan információ érdekel, ami ezzel az országgal kapcsolatos.


2. Bármilyen közlés, tekintet nélkül a forrására vagy a tartalmára.

A TV-híradó tele van információval. A sajtó naponta új információkkal lát el bennünket. Ritkán tudunk ezzel a sok információval mit kezdeni.


3. Szükséges felvilágosítás; egy személyre vagy ügyre vonatkozó tájékoztatás.

A hatóságtól kapott információ szerint a kérvényeket a hónap végéig kell benyújtani. A munkáltató szeretne tudni néhány információt az állásra pályázókról, ezért tőlük életrajz beadását is kéri.


4. Átvitt értelemben: Tájékoztató hely, ahol egy ügyeletes személy felvilágosítást, útbaigazítást ad.

A külföldi utas megkereste az információt a pályaudvaron, hogy megtudja, honnan indul a vonata. A hivatalban az információ felirat jelzi azt az ablakot, ahol a kérdéseinkre választ kapunk.


Eredet [információ < angol: information (információ) < latin: informo (alakít, formál, oktat) < in- (be) + formo (alakít)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)