Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Immunis szó jelentése

immunis (melléknév)

1. Orvosi: Betegségtől védett (állapot, szervezet, test), amely egy fertőzéssel vagy bizonyos mérgekkel szemben fokozott ellenállásra képes, és így attól nem betegszik meg, vagy károsan nem hat rá.

Egy egészséges, immunis szervezet nem kapja el a fertőzéseket. A fakír immunis testére nem hatott a kígyó mérge.


2. Ritka: Káros hatással szemben ellenálló (állapot, tárgy, dolog).

A festékkel kezelt immunis vaslemezt nem kezdi ki a rozsda. Egy erős, immunis gazdaság tovább fejlődik a válság ellenére is.


3. Politika: Védett (képviselő, követ), aki a mentelmi jog hatálya alá tartozik. Így nem lehet vád alá helyezni, letartóztatni, ellene hatósági eljárást indítani.

Az országgyűlési képviselők immunis személyek. A tetten ért immunis elkövetőt előbb fel kell menteni a mentelmi jog hatálya alól, hogy meg lehessen vádolni.


4. Régies, elavult: Fizetési kötelezettség alól felmentett (személy, közösség), illetve fizetési kötelezettséggel nem járó (szolgáltatás, jövedelem, vagyon).

Az immunis város a királytól kapott adómentességet biztosító oklevelet. Egy nemesember vagyona immunis jövedelmek által gyarapodott.


Eredet [immunis < latin: immunis (adómentes) < im- (nem) + munus (adó, kötelezettség)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)