Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Ibolya szó jelentése

ibolya (főnév)

Ibolya.jpg

1. Apró, illatos virágú növény; erdőkben is élő, és kertekben is kedvelt évelő, lágyszárú növény, kora tavaszi virága sötétlila. (Latin neve: Viola odorata.)

A kirándulók ibolyát találnak az erdőben. Az asszony a kertjébe is ültet ibolyát. Kora tavasszal már illatozik az ibolya. Az ibolya szinte minden helyen megél, ha van elég víz.


2. Illatos sötétlila virág a szárával együtt, amely az apró, illatos virágú növényekhez tartozik.

A fiú szed a lánynak egy csokor ibolyát. Az erdőben a kirándulók ibolyát szednek. A hazavitt ibolyát vízbe teszi a lány.


3. Növénytan: Növénynemzetség, amely az apró, illatos virágú növénnyel rokon évelő kétszikű növényeket foglalja magában. (Latin neve: Viola.)

Sokféle ibolya létezik az erdőkben szerte a világon. A magashegyi ibolya levele megvastagodott sejtfalú, hogy a növény csökkentse a párologtatást. Az ibolyákat rovarok porozzák be.


4. Fizika: Az apró, illatos virág színe, amely a kék és vörös keveréke, a színkép hét alapszíne közül a sötétkék mellett van; sötétlila.

A kutató a színképben felfedez egy kis ibolyát is. A szőke, kék szemű lánynak jól áll az ibolya.


4. Női keresztnév. Névnap: augusztus 7. szeptember 12.

A kislány neve Ibolya lett. Ibolya nagyon szerény és kedves.


Eredet [ibolya < ómagyar: ivolya, ivola (ibolya) < latin: viola (viola, ibolya)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 83 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)