Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Ibolya szó jelentése

ibolya (főnév)

Ibolya.jpg

1. Apró, illatos virágú növény; erdőkben is élő, és kertekben is kedvelt évelő, lágyszárú növény, kora tavaszi virága sötétlila. (Latin neve: Viola odorata.)

A kirándulók ibolyát találnak az erdőben. Az asszony a kertjébe is ültet ibolyát. Kora tavasszal már illatozik az ibolya. Az ibolya szinte minden helyen megél, ha van elég víz.


2. Illatos sötétlila virág a szárával együtt, amely az apró, illatos virágú növényekhez tartozik.

A fiú szed a lánynak egy csokor ibolyát. Az erdőben a kirándulók ibolyát szednek. A hazavitt ibolyát vízbe teszi a lány.


3. Növénytan: Növénynemzetség, amely az apró, illatos virágú növénnyel rokon évelő kétszikű növényeket foglalja magában. (Latin neve: Viola.)

Sokféle ibolya létezik az erdőkben szerte a világon. A magashegyi ibolya levele megvastagodott sejtfalú, hogy a növény csökkentse a párologtatást. Az ibolyákat rovarok porozzák be.


4. Fizika: Az apró, illatos virág színe, amely a kék és vörös keveréke, a színkép hét alapszíne közül a sötétkék mellett van; sötétlila.

A kutató a színképben felfedez egy kis ibolyát is. A szőke, kék szemű lánynak jól áll az ibolya.


4. Női keresztnév. Névnap: augusztus 7. szeptember 12.

A kislány neve Ibolya lett. Ibolya nagyon szerény és kedves.


Eredet [ibolya < ómagyar: ivolya, ivola (ibolya) < latin: viola (viola, ibolya)]


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Kifejezések

Alulról szagolja az ibolyát – (már meghalt, és el is temették).


Szerény, mint az ibolya – (nagyon szerény, félrehúzódó személy).ibolya (melléknév)

Kék és vörös keverék színű (virág, szövet, festék, tárgy, felület), amely a kis illatos virághoz hasonló színű; sötétlila.

A lány egy világos ibolya blúzt vesz fel. A festőművész ibolya festéket használ az ég egy részének megfestéséhez.


Lezárva 7K: 2012. január 17., 10:51
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)