Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Humor szó jelentése

humor (főnév)

Humor.jpg

1. Víg lelkiállapot; derűs vagy vidám kedv, kedélyállapot, amely szellemes tréfálkozásban nyilvánul meg, és jó hangulatú megközelítésével kellemetlen vagy komoly gondokat is képes közvetlen formában előadni.

Az angoloknak fanyar humoruk van. A humor sok nehéz helyzeten átsegítheti az embert.


2. Érzék a viccre, hajlam a tréfálkozásra, a kedélyességre, a dolgok vidám, derűs szemlélésére. Képesség különböző dolgok azonosnak tekintésére és megkülönböztetésére.

A gimnáziumi osztályfőnöknek jó volt a humora, ezért jól vette osztálya diákcsínyeit. A népszerű embereknek jó, ha van humoruk, mert különben könnyen megsértődhetnek.


3. Régies: Kedélyáramlás; régi orvosi felfogás szerint az emberi testben keringő, a testet fenntartó olyan nedvek összessége, amelyeknek az egyén kedélyállapotára lényeges hatásuk van.

Az orvos meg akarta csapolni a beteg humorát, mert különös érzelemkitörések vettek erőt rajta. A vércsapolás a humort csökkenti a testben.


Eredet [humor < latin: humor (életnedv < testnedv)]
Megjegyzés: Az elnevezés alapja az az elképzelés volt, hogy a humor felpezsdíti a keringési rendszert.


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Kifejezés

Száraz humor – (olyan viccérzék, amelyben az értelmi elem az érzelmivel szemben nagyobb hangsúlyt kap, gyakran az érzelminek szándékos háttérbe szorításával).


Lezárva 7K: 2011. március 14., 22:11

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)