Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Hitel szó jelentése

hitel (főnév)

Hitel.jpg

A csere kiegyenlítése előtt igénybe vett szolgáltatás, amelynek alapja a jövőbeli kiegyenlítésbe vetett bizalom. A szolgáltató bízik abban, hogy az a személy vagy csoport, aki most (vagy a közelmúltban) igénybe vette a szolgáltatást, megvásárolta a terméket, megkapta a kölcsönt, az majd a megállapodott jövőbeli időpontig rendezi a tartozását, kiegyenlíti a cserét.

A hitel egy jövőbeli lehetőség előre hozott igénybevétele. Amikor egy vállalkozó a munkát előbb elvégzi, majd utána számláz, akkor tulajdonképpen hitelt nyújt annak, aki megbízza őt a munkával. Mivel az alkalmazott bére mindig a ledolgozott hónap után jár, ezért ő a fizetés átutalásának idejéig hitelt nyújt a munkaadójának. A hitel kérése röviden: előbb kapni, mint adni.


Eredet [hitel < hit + -el (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 491 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)