Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Helyesírás szó jelentése

helyesírás (főnév)

Translate2.jpg

1. Egységes forma és rendszer a szavak és mondatok leírására. Az egyforma írásmód az olvasó számára megkönnyíti az írás megértését, és kizárja a félreértések lehetőségét.

A helyesírást a színvonalas irodalmi művek olvasásával, az írók írásmódjának utánzásával a legkönnyebb megtanulni. A hivatalos kiadású szótárakat és helyesírási szabálykönyveket tekintjük az egységes helyesírás mintájának. A számítógépes programok helyesírása nem mindig helyes.


2. Kiadvány, könyv, amely a nyelvre jellemző egységes írási formát tartalmazza, általában példákon keresztül bemutatva azt.

Megjelent a helyesírás legújabb kiadása. A polcról többször is le kell venni, és ki kell nyitni a helyesírást, ha bizonytalanok vagyunk egy szó vagy kifejezés pontos írásmódjában.


Eredet [helyesírás < helyes + írás]


További részletezés

Ha nem írná mindenki egyformán a szavakat, akkor gyakran félreértenénk egymást. Emiatt az emberek megállapodásokat hoztak létre a szavak leírásának egységes formájáról. Ezt nevezzük helyesírásnak.

A szavakat úgy kell helyesen írni, ahogyan a szótárak megadják.

(Sose bízz meg azonban a reklámok, a tévé vagy az újságok helyesírásában! Ezek könnyen vezethetnek tévútra sok embert. Még a számítógépes helyesírás-ellenőrző programok is sokszor hibás megoldásokat javasolnak, mivel nem értik, hogy mi az a gondolat, amit ki akarunk fejezni.)


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Szóhasználati megjegyzés

Különírjuk általános értelemben: A helyes írás módját a szótárból nézd ki. Érdemes megjegyezni, milyen a szavak helyes írása.


Lezárva 7K: 2011. december 8., 17:10
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)