Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Halogat szó jelentése

halogat (ige)

Lazy.jpg

1. Cselekvést elodáz; olyan sokáig próbál elkerülni tennivalókat, hogy végül sosem teszi meg őket, majd mulasztásait egyre több területen elkövetve ez sokkal nagyobb kárt okoz, akár az egész életét tönkretéve.

A tanuló sokáig halogatta a vizsgát, de már csak egy időpontja maradt. Sokáig halogattam a fogorvoshoz menést, hogy most már fájni kezdett a fogam.


2. Egyre későbbre hagy; a kellő időpont, alkalom kivárása érdekében többször elkerül, sokkal később tesz meg egy lehetőségek közti döntést, választást, hosszú távra kiható tettet, megmérettetést.

A tábornok egyik taktikája szerint sokáig halogat, és nem áll ki nyílt ütközetre a túlerőben levő ellenséggel. Az eljegyzés után a vőlegény még halogatja az esküvőt.


Eredet [halogat < hal(aszt) + -o- (kötőhang) + -gat (igeképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)