Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Hajthatatlanság szó jelentése

hajthatatlanság (főnév)

hajthatatlanság

1. Merevség; tárgy, anyag szilárdsága, ellenállása a görbítéssel szemben, és emiatt az alakját a törés veszélye nélkül nem lehet megváltoztatni.

A száraz vessző a hajthatatlanság miatt egyenes marad. A kovács a hajthatatlanság miatt a vasat először felhevíti, hogy az alakját megváltoztathassa.


2. Nem mozgatható állapot, amikor egy eszközt, gépet, járművet, állatot nem lehet mozgásban tartani.

A szerelő sem tudta megjavítani a biciklit a hajthatatlansága miatt. A hajthatatlanság rájött a szamárra, amely megállt az út szélén és nem mozdult onnan.


3. Átvitt értelemben: Meg nem alkuvás, szilárd ragaszkodás egy elhatározásához, elvek mellett kitartás, rábeszélésnek, elnyomásnak nem engedés.

A igazgató a hajthatatlansága következtében nem engedte kirúgatni a legjobb munkatársát, bár a vállalat tulajdonosai erre akarták rábeszélni. Egy jó szakember a hajthatatlanság miatt mindig kiváló munkát végez, hiába sürgetik.


4. Átvitt értelemben: Lelki erő, akarat, amely szükséges az életben felmerülő, céljaink elérésével szemben álló akadályok legyőzéséhez. Hosszú távú állhatatosság és becsületesség saját magunkkal és céljainkkal kapcsolatban, amely kell igazunk megvédéséhez is. Szembenézés a veszélyekkel és azok leküzdése.

Az hajthatatlanság a zsenik egyik fontos erénye. Nagy hajthatatlanság kell ahhoz, hogy megvalósítsd, amit mások lehetetlennek hisznek, miközben téged lenéznek, kigúnyolnak emiatt.


Eredet [hajthatatlanság < hajthatatlan + -ság (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)