Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Hajlíthatatlan szó jelentése

hajlíthatatlan (melléknév)

1. Merev (tárgy), amelynek alakját a törés veszélye nélkül nem lehet megváltoztatni; nem hajló.

Az öntött vas, a száraz vessző hajlíthatatlan. A kovács a hajlíthatatlan vasat először felhevíti, hogy az alakját megváltoztathassa.


2. Átvitt értelemben: Meg nem alkuvó, elhatározásához szilárdan ragaszkodó, elvei mellett kitartó, rábeszélésnek, elnyomásnak nem engedő (személy, közösség).

A hajlíthatatlan igazgató nem engedte kirúgatni a legjobb munkatársát, bár a vállalat tulajdonosai erre akarták rábeszélni. Egy hajlíthatatlan szakember kiváló munkát végez, hiába sürgetik.


3. Átvitt értelemben: Meg nem alkuvóra jellemző (gondolkodásmód, hozzáállás, tett, kijelentés), ami vele kapcsolatos, rá jellemző.

A kellően bölcs ember egyben hajlíthatatlan természetű is. A miniszterelnök hajlíthatatlan kijelentése világossá tette, hogy a benyújtott törvényjavaslatból nem enged, és hajlíthatatlan akarattal végigviszi elgondolását.


Eredet [hajlíthatatlan < hajlít + -hat (igeképző) + -atlan (melléknévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)