Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Hűség szó jelentése

hűség (főnév)

1. Felelősségteljes kitartás és ragaszkodás egy személy, közösség, cél, eszme mellett. Az adott szó, eskü, fogadalom állhatatos és becsületes betartása.

A király melletti hűség jutalma a földbirtok. A hűség az egyik legfontosabb erény.


2. Nemi állhatatosság, a párunk és közös értékeink felé mutatott becsületes hozzáállás, amely kölcsönös bizalomra épül.

A férj soha nem kérdőjelezi meg a feleség hűségét. Így a feleségnek sincs semmi oka, hogy férje hűségét kétségbe vonva féltékenységgel mérgezze kapcsolatuk erejét.


3. Megegyezés az eredetivel, a valóságossal, illetve a valósággal; igaznak tekintett vagy tekinthető jelleg, tartalom.

A fordítás hűségét a közjegyző is igazolja. A történelmi hűség kedvéért egy történelmi regény megírása előtt az ábrázolt kort alaposan kell ismernie az írónak.


4. Régies: Vélemény fenntartása; ragaszkodás a kialakult elképzeléshez, elhatározáshoz, világnézethez. Hit, hiedelem, elgondolások követése.

A magyarságot ősapáink hagyatéka, a szabadság iránti hűség fogja össze. Aki hűségét elveszti, annak semmi mása nem marad.


Eredet [hűség < hű (melléknév) + -ség (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 34 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)