Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Gesztus szó jelentése

gesztus (főnév)

Actor.jpg

1. Kifejező mozdulat. A testtel vagy a test egy részével tett mozdulat vagy mozdulatok összessége, amellyel kifejezhető vagy nyomatékosítható egy gondolat, érzés; taglejtés, kézmozdulat.

A színésznek azért volt rossz az alakítása, mert túlzó gesztusokkal beszélt. A főnök szó nélkül, egy gesztussal intve kiküldte a többieket a szobából, és négyszemközt maradt a behívott beosztottal.


2. Hatást keltő megnyilvánulás. Magatartás, cselekedet vagy megnyilatkozás, közlés, amely kifejez egy hozzáállást, lelkiállapotot, szándékot.

Szép gesztus volt tőle, hogy meghívott az esküvőjére. – Legalább egy táviratot küldjünk, már az is egy gesztus, hogy kifejezzük részvétünket a sógor halála miatt – mondta a férjnek az asszony, aki jól tudta, hogy embere nem szívlelte a bátyját.


Eredet [gesztus < latin: gestus (mozdulat, taglejtés) < gero (utánoz < visel)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)