Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Zseni szó jelentése

(Genie szócikkből átirányítva)

zseni (főnév)

1. Rendkívüli tehetség. Kiemelkedő megfigyelési és gondolkodási képességgel rendelkező személy, aki a különlegesen jó ötleteit, megoldásait képes kitartó munkával valóra váltani.

A zseni a legnehezebb feladatot is meg tudta oldani. A jó vezető olyan zseni, aki minden körülmények között sikerre viszi a céget.


2. Az alkotó értelem; az ember lelki, értelmi képességeinek összessége, amely maradandó alkotásokat hoz létre.

A befutott művész költői zsenije már korai verseiben megmutatkozott. A színész karakteralakító zsenije a legjobban filmjeiben nyilvánult meg. A zsenihez egy százalék ötlet kell, és még 99 százalék munka. A zeneszerző zseni a zene területén.


Eredet [zseni < francia: génie (zseni < szellem) < latin: genius (szellemi képesség, szellemiség < emberi szellem < teremtőképesség) < geno (nemz, szül)]
Lásd még: géniusz


WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)