Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Fúzió szó jelentése

(Fusio szócikkből átirányítva)

fúzió (főnév)

1. Különböző csoportok összekapcsolódása; két vagy több intézmény, párt, szervezet, vállalat egyesülése, összeolvadása vagy új intézmény, párt, szervezet, vállalt formájában, vagy egyikük régi elnevezése alatt.

A kisebb bankok fúziójával egy új országos hálózatú bank jött létre. A két korábbi ellenzéki párt fúziója egy új középpártot hozott létre.


2. Fizika: Atommagok egyesülése, aminek során két kisebb tömegű atommag egyesül egy nagyobbat létrehozva.

Ha a fúzióban résztvevő elemek könnyebbek a vasnál, akkor a folyamat energiafelszabadulással jár, ellenkező esetben energiát kell befektetni. A csillagokban fúzió játszódik le. A vasnál nehezebb elemek fúziója szélsőséges feltételeket követel, mint például a szupernóva robbanás. A fizikusok állítása szerint a természetben található elemek mind a csillagokban és szupernóva-robbanás közben lejátszódó fúzióval jöttek létre.


3. Zene: Műfajok egyesülése, különböző zenei stílusok, hangzásformák egyesítésével létrehozott új zenei stílus, műfaj.

A fúziós jazz az 1960-as évek végén jött létre a a jazzes rögtönzésnek, a funk és az R&B (Rhythm and Blues) ritmikai világának és a rock and roll kemény, elektronikus hangzásának fúziójából. A jazz-rock gyakran használt kifejezés ugyanerre a fúzióra.


Eredet [fúzió < latin: fusio (összeolvasztás) < fundo (olvaszt)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)