Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Fontos szó jelentése

fontos (melléknév)

Importance.jpg

1. Érdeklődést lekötő (dolog, körülmény, állapot); amiről egy személy úgy tekinti, úgy hiszi, hogy nagy jelentőségű, és ezért haladéktalanul cselekednie kell azzal kapcsolatban, vagy figyelmet kell fordítania rá; ami számít.

A lakás biztonsága fontos szempont, amikor bejárati ajtót választ magának a vásárló. Itthon a fontos teendőket szoktam elvégezni először; a szórakozás utána is ráér. Nem mindig az fontos, amit annak gondolunk, ezért néha félre kell tenni a szokásainkat.


2. Kihagyhatatlanul szükséges (körülmény, előzmény, tett, feltétel), amely egy kitűzött cél eléréséhez, feladat elvégzéséhez mindenképpen nélkülözhetetlen.

A mérés pontosságának növelése érdekében fontos kívánalom az alkalmazott műszer érzékenysége. Az ország alaptörvényének pontos megfogalmazása fontos igény a jogbiztonság megteremtése érdekében.


3. Befolyásos (személy), akinek a véleményére sokan hallgatnak.

A vállalat igazgatója fontos ember. Jó vezető csak az lehet, aki maga elérte azt, hogy mások számára fontos személyiség legyen belőle.


4. Pénzügy: Meghatározott számú brit pénznem értékű (vagyon, értéket képviselő dolog).

Az angliai székhelyű cég tavaly tízmillió fontos bevételre tett szert. Az alkalmazott kapott egy háromszáz fontos csekket fizetésül.


5. Régies: Meghatározott számú félkilónyi súlyú (áru, tárgy).

Az asszony a polcról levett egy két fontos csomag lisztet. Az ágyúból tizenöt fontos golyókat lehetett kilőni.


6. Régies: Fontoskodó, nagyképű (személy, magatartás, megnyilatkozás), aki magát, betöltött szerepét különbnek tartja másokénál és lenézi őket.

A fontos férfiak a nők idegeire mennek. A fontos igazgató leszólta a titkárnője munkáját.


Eredet [fontos < font (súly; főnév) + -os (melléknévképző)] azaz mérlegeléskor, a mérlegben nagy súlyt nyomó.


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Kifejezés

Fontos talp – (kemény, durvább kidolgozású talpbőr, amelyet súlyra (fontra) árultak)


Háromfontos ágyú – (Régies: másfél kiló súlyú golyót, lövedéket kilövő ágyú.)


Lezárva 7K: 2011. szeptember 15., 13:18

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)