Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Föderáció szó jelentése

(Foederatio szócikkből átirányítva)

föderáció (főnév)

Történelem: Államszövetség; államok olyan állandó jellegű kapcsolata, amelyben a tagállamokra nézve kötelező érvényű határozatokat a közös központi szervek hozzák, de az egyes tagállamok a belső kormányzásban és törvényhozásban széles körű önállósággal rendelkeznek.

Az Amerikai Egyesült Államok ötven állam föderációja. Az Európai Unió jövőjét föderációként is el lehet képzelni. Kossuth Lajos politikai elgondolásai között szerepelt egy föderáció terve a szomszédos államokkal. Ha az 1867-es kiegyezéssel nem csupán az Osztrák-magyar Monarchiát hozzák létre, hanem egy föderációt alkottak volna minden érintett nemzetiség részvételével, akkor talán még Trianon is elkerülhető lett volna.


Eredet [föderáció < latin: foederatio (csoportosulás) < foedus (szövetség) < fides (ígéret, hűség)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)