Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Filozófia szó jelentése

filozófia (főnév)

Wisdom.jpg

1. Az okok és miértek tudománya. Azon elgondolások rendszere, amely a valóság okaival, magyarázatával, az ember és az élet céljával, a megismeréssel, valamint az igazság természetével foglalkozik.

A filozófia az élet "nagy és örök kérdéseivel" foglalkozik. A filozófia egyik tárgya az emberi gondolkodás. Ha a filozófia megfelelő válaszokat tudna adni, akkor a társadalomban kevesebb lenne a probléma.


2. Világszemlélet. A külső világnak, az élet tényeinek, jelenségeinek mivoltáról, céljáról, értelméről vallott, többé-kevésbé rendszert alkotó nézet.

Mindenkinek lehet saját filozófiája a saját tapasztalatai és ismeretei alapján. Sokak filozófiája egyszerű: csak az létezik, amit meg tud fogni.


Eredet [filozófia < ómagyar: filozófia < görög: filoszofia (filozófia, „a bölcsesség szeretete”) < filo (kedvel) + szofia (bölcsesség) < szofosz (bölcs)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)