Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Farizeus szó jelentése

farizeus (főnév)

1. Vallás, történelmi: Zsidó mozgalom, amelynek tagjai szigorú vallási elveket vallottak, akik életüket azáltal kívánták Istennek szentelni, hogy az előírásokat szigorúan betartották.

A farizeusok a történelmi kortól függően hol politikai párt, hol szociális mozgalom vagy filozófiai iskola szerepét töltötték be több évszázadon keresztül. Jézus többször összetűzött a farizeusokkal, hisz más vallási elveket vallott.


2. Átvitt értelemben: Képmutató ember, aki álszentül szigorú elvek szerint él, jámborságot színlel és szenteskedik, de valójában ez csak a látszat.

– A főnököm egy farizeus – mesélte a titkárnő a barátnőjének – állandóan a szorgalmas munkáról beszél, míg ő naponta többször órákra elmegy az irodából. Az erkölcspárti farizeusról kiderült, hogy titokban szeretőt tart.


Eredet [farizeus < görög: phariszaiosz (farizeus) < héber: parush (elkülönült) < parash (elkülönül)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 72 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)