Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Faramuci szó jelentése

faramuci (melléknév)

1. Nehezen kiismerhető (személy), aki nem egyenes jellemű, alattomos.

A piacon a faramuci kofa csalni próbált a mérésnél, de a vásárló lefülelte. A kisfiú faramuci osztálytársa megpróbálta rávenni arra, hogy cserélje el vele az új játékát.


2. Bonyolult (ügy, dolog), ami gyanút keltően nem tisztességes.

A férfit megpróbálta az egyik ismerőse egy faramuci üzletbe beszervezni. A lány a helyszínen szembesült a faramuci helyzettel, hogy nem is azt kellene csinálnia, amiről eddig szó volt.faramuci (főnév)

1. Régies: Kártyajáték, amely egymás megtévesztésén alapul.

Az ügyvéd faramucin elnyerte a kártyázó társaság pénzét. A következő estén már neki nem ment úgy a faramuci, ahogy szerette volna.


2. Régies: Katonajáték régi kaszárnyákban, amely abból állt, hogy körbe ülve herezacskójukra spárgát kötöttek, mindegyik spárgaszál végét más fogta és húzta, de nem tudták, kicsoda, és aki legelőször feljajdult, az volt a vesztes.

A faramuci játszását tiltották a durvasága miatt. A faramucit főként legénykedés és nyereségvágy miatt játszották.


Eredet [faramuci < olasz: fare a mosca (cieca) (szembekötősdi, "vaklégyrepülés")]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)