Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Fabula szó jelentése

fabula (főnév)

Tell.jpg

1. Irodalmi: Tanítómese, főleg erkölcsi tanító célzatú állatmese.

Ezópus fabulái két és félezer év múltával is tanulságos történetek. Az idős mester egy fabulával tanította az inasokat a szorgalomra.


2. Kitalált történet, amit megtévesztő szándékkal adnak elő.

– El ne hidd – figyelmeztette a fiút a barátja –, az egész csak fabula. A fabula a könnyű pénzkereset lehetőségeiről szólt.


3. Irodalmi: Mese; egy elbeszélő szórakoztató műfaj, általában gyermekeknek szóló kitalált történet, amelyben a jó és a rossz élesen elkülönül, és a történet a jó győzelmével ér véget.

A fabulát alapvetően két nagy csoportra osztjuk: „népmesére”, amely kezdetben szájhagyomány útján terjedt és szerzője ismeretlen, illetve „műmesére”, ahol a szerző személye ismert. A fabula a jó és rossz harca miatt a jót erősítő erkölcsi példának is tekinthető.


Eredet [fabula < latin: fabula, fabella (mese, mesécske) < for (mesél, mond)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)