Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Fóka szó jelentése

fóka (főnév I.)

Fóka.jpg

1. Tengeri emlős; halakkal, rákokkal táplálkozó ragadozó állat. Hengeres testével, mellső úszólábaival és az elcsökevényesedett hátsókkal az úszó életmódhoz alkalmazkodott.

A fókák legközelebbi rokonai a rozmárok. A fóka szaglása és víz alatti látása nagyon jó. A fókák élőhelyei a sarkok közelében vannak. Az állatkertben a gyerekek egyik kedvence a játékos fóka.


2. Szleng: Bőrszalag, amelyet a sí alsó felére erősítenek fel hosszában (hátrafelé álló szőrrel) a havas emelkedőn felkapaszkodás megkönnyítésére.

A hegyi úton síelő fókát tesz a lécre, mert hegyen felfelé vezet az út. Lejtőn sikláskor a fókának fékező hatása van.


3. Szleng: Felmosórongy; nedvességet (könnyen) felszívó szövet, amelyet magában kézzel használva vagy nyélre téve járófelületek takarításra, felmosására használnak.

Az őrmester az újoncokkal fókát vetetett kézbe, és elküldte őket takarítani. A fóka vizes nyomot hagy a fürdőhelyiség kövén, amin száradásig nem szabad járni, mert újra koszos lesz.


Fóka2.jpg

4. Tájszó: Jeladó eszköz bánya mellett; lármafa. Eredeti formája egyszerű tölgy-, de még inkább hárs- vagy bükkfadeszka volt, amit két lánccal, esetleg kötéllel függesztettek fel egy faágra, állványra és nehéz fakalapácsokkal kongattak meg.

Az ebédidőt a fóka megütése jelzi. A munka végét is fókával jelezték. A fóka kongó hangja hasonlít az állatéra.


Eredet [fóka < latin: phoca (fóka) < görög: foké (fóka)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 78 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)