Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Evolúció szó jelentése

evolúció (főnév)

Developement.jpg

1. Az élővilág fejlődéselmélete, amely szerint az élőlények összessége egyszerűbb formákból fejlődött bonyolultabb formákká az anyagi világ fejlődési folyamatainak, a környezet hatásaiknak köszönhetően, mindenféle tervező vagy teremtő behatás nélkül.

Az evolúció atyja Charles Darwin angol kutató volt. Az evolúció hívei szerint az ember a majomtól származik. Az evolúciót ma is oktatják az iskolákban. A vallások közül sok összeegyezteti az evolúció és a teremtés tanítását.


2. Filozófia: Fejlődési folyamat, amely az egyszerűbből kiindulva egyre bonyolultabbá, összetettebbé válik, és egy közös eredetpontból indul ki.

A tudományok fejlődését is lehet egy evolúciónak tekinteni. A társadalom evolúcióját a történelem tárgyalja. A materialista világszemléleten alapuló evolúció a mennyiségi fejlődésre helyezi a hangsúlyt: még több atom, még bonyolultabb elrendezés, még több vegyület és így tovább.


Eredet [evolúció < latin: evolutio < evolvo (kihengerít, kibont) < ex- (ki-) + volvo (forgat, gördít)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)