Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Eszme szó jelentése

eszme (főnév)

Fogalom.jpg

Egy gondolat lényege, amelyet értékesnek tartott jelenségről, általános érvényű célról alkottak; fogalom.

A szabadság eszméje mindig képes volt fenntartani az ember reményét. A boldogság eszméje hajt egész életünkben.


Eredet [eszme < újmagyar: eszme (eszme < tudat) < eszmél]


További részletezés

1. Művészet: Alkotás alapvető gondolata, amely művészi vagy tudományos értékű.

Az Egri csillagok regény eszméje a hősies helytállás. A várfokról a törököt magával ragadó várvédő (Dugovics Titusz) hőstettét ábrázoló festmény eszméje az önfeláldozás.


2. Filozófia: Filozófiai irányzat célja; világnézet alapvető, lényeges elve.

A 20. századot végigkísérte a szocializmus eszméje. A különböző történelmi korszakokban mindig volt egy haladó eszmének kikiáltott ideológiai irányzat.


3. Filozófia: Fogalmi valóság; változatlannak tekintett önálló létező.

Az egyik filozófia két fő eszméje a szubjektív és az objektív szellem. A világ két eszmére való felosztásának alapja az anyagi és a szellemi valóság.


4. Régies: Hirtelen támadt gondolat; váratlan, gyakran meglepő ötlet egy probléma, helyzet megoldására, vagy tevékenység elkezdésére.

A fiúnak furcsa eszméje támadt, hogyan hívja fel magára a lány figyelmét: elhatározta, hogy mindenhová követni fogja. Nem csak egyetlen fejben fogant meg „le az elnyomással” eszme, mert azonnal a forradalom jelszava lett.


5. Régies: Kigondolt elképzelés; megvalósítandó célhoz vezető terv.

Egy állandó Duna-híd eszméje már a 19. század elején felében felmerült. A hazai lóversenyek eszméje gróf Széchenyi István angliai útjához kötődik.


Kifejezés

Eszmét cserél – (adott témát, tárgyat megvitat).


Lezárva 7K: 2010. augusztus 25., 15:01
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)