Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Ernyő szó jelentése

ernyő (főnév)

Esernyő.jpg

Védőeszköz eső vagy tűző nap ellen, amely nyélből és kifeszíthető vázra erősített sűrű szövésű szövetből áll; esernyő, napernyő.

Vidd magaddal az ernyőt, mert esni fog! Az ernyő a parkban sétáló hölgyek feje fölé feszül.


Eredet [ernyő < ómagyar: ernyő < dravida: arani (védő) < aran (védelem)]


További részletezés

1. Sátorszerű lap. Eső, nap vagy erős fény ellen védő lap, ami a szóban forgó dolog fölé tető- vagy sátorszerűen borul. Ponyvából, vászonból vagy hasonló anyagból készül.

A vendéglő terasza fölé a szemerkélő eső miatt csíkos ernyő borul. A tűző nap ellen ernyő védi a kirakatot.


2. Kifeszíthető tető. Járműveken, gyermekkocsin legtöbbször eső vagy nap ellen védő, kinyitható és összecsukható fedél. Bőrből vagy vászonból készül.

A kocsis estére felhúzza a hintó ernyőjét. Az anyuka lecsukja a gyerekkocsi ernyőjét, mert már nem süt a gyerek szemébe a nap.


3. Műszaki, átvitt értelemben: Sugárterelő felület. Fény, hő irányítására, különféle sugarak vagy vetített képek felfogására alkalmas eszköz.

A röntgenátvilágításkor áttetsző ernyőt használnak. A fényképész a műtermi lámpák fényét különféle ernyőkkel a modellre irányítja.


4. Növénytan, átvitt értelemben: Fürtös virágzat úgynevezett főtengellyel; a tengely egy csomójából több virágkocsány ered.

A bodza zöldessárga ernyője tíz-húsz centiméter átmérőjű. A köménymag ernyőjén fehér virágok ülnek.


5. Régies: Sapka ellenzője, a kalap kiálló széle, karimája, pereme.

„Másodszor is megemeli az őrmester tenyere hegyét a kalpag ernyőjéig.” (Jókai Mór) Az állomásfőnök az ernyőjéhez emelte a kezét, amikor a vonat elindult az állomásról.


6. Régies: Lombsátor, ami árnyékot ad.

A kastély park fáinak ernyőjében rejtőző madarak vígan daloltak. Az árnyas ernyők alatt padok sorakoztak.


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Kifejezések

Fenn az ernyő, nincsen kas – (a megjátszott, külsőséges jómód mögött valójában szegénység van).


Kezéből/tenyeréből ernyőt csinál/formál a szeme elé – (a tenyerét a szeme fölé tartja, hogy erős fény ellen beárnyékolja).


Lezárva 7K: 2010. augusztus 10., 18:04
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)