Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Emlő szó jelentése

emlő (főnév)

Emlő.jpg

1. Mell; a női mellkas elülső részén, illetve az emlősállatok nőstényeinek hasi oldalán rendszerint párosával elhelyezkedő szerv, amely az újszülött(ek) táplálásához szükséges tejet választja ki.

Az anya emlőjére vette a csecsemőjét, hogy megszoptassa. A kismalacok a koca emlőiből szopnak.


2. Átvitt értelemben: Értéket adó hely; forrás, ahonnan a személy azt a szellemi tartalmat, erkölcsi értéket kapja, amely neveltetésében, erkölcsi vagy szellemi fejlődésében meghatározó szerepet játszik.

A költő a klasszikus görög költészet emlőiből táplálkozik. A kiváló mérnök-tanár a műszaki egyetem emlőin kezdte meg pályafutását. A tájfestészettel foglalkozó művész a Dunakanyar emlőiből merít.


Eredet [emlő < ómagyar: emlő < ősmagyar: emlő < dravida: mulei, amulei (emlő) < ammam, amudagam (tápláló) < ammu (eszik)]


Lezárva 7K: 2011. augusztus 7., 13:00
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)