Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Elit szó jelentése

elit (főnév)

Lord.jpg

1. Szleng: Válogatott csoport, előkelő társaság, egy közösség színe-java. Magasabb szintű vagy rangú kisebb csoport, jellemzői miatt kiemelve a többi közül (például szakmai, társadalmi vagy képzettségi szintje miatt), amely a méretéhez képest sokkal nagyobb befolyással, jelentőséggel rendelkezik.

A csapatot a tiszti elit irányítja. A mérnöki elitnek sikerült megoldania a híd tervezésekor felmerült műszaki problémát.


2. Szleng: Kiemelkedő kisebbséghez tartozó személy , csoport, amely különleges helyzeténél fogva a többi társadalmi csoportból kiemelkedik.

Az új politikai elit csak ígéreteket tett, eredményeket nem mutatott fel. A nemesi elit elzárkózott a változásoktól.elit (melléknév)

1. Szleng: A legjobb (személy, csoport, közösség) legnemesebb, legkiválóbb, kiemelkedő. Olyan, aminek a méretéhez képest sokkal nagyobb befolyása, jelentősége van.

Az elit csapatok válogatott katonákból szervezett csapatok, amelyeket békében az államok fővárosaiban helyőrségül, csatákban pedig a döntés pillanatában szoktak a döntő helyeken alkalmazni. Az elit tanulók nemzetközi versenyekre is mehetnek.


2. Biológia: Kiváló tenyésztulajdonságú (növény, állat).

A telepen csakis elit szarvasmarhákat tenyésztenek. Az elit állatokat kiválasztják a csordából szaporításra.


Eredet [elit < francia: élite (kiváló, nemes) < ófrancia: elire (kiválaszt) < latin: eligo (kiválaszt) < lego (szed, gyűjt)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)