Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Egzotikus szó jelentése

egzotikus (melléknév)

Egzotikus.jpg

1. Távoli vidékről való (nép, növény, állat, nyelv). Távoli, tengerentúli, főleg forró égövi vidéken élő emberek, növények vagy tenyésző állatok, illetve velük kapcsolatos, hozzájuk tartozó (dolog).

A diákot nem vonzották az egzotikus nyelvek, az angol nyelvtudást mindig is sokkal fontosabbnak tartotta. A banán, kivi és narancs egzotikus gyümölcs, amely nálunk is kapható. Az egzotikus népek szokásai jelentősen különböznek az európai népekétől. A távoli kultúrákhoz vonzódó lány egzotikus bútoraihoz hozzájuk illő kiegészítőket: marokkói tükröt és kókuszdió gyertyákat vásárolt.


2. Átvitt értelemben: Rendkívül különös (dolog). A megszokottól nagyon eltérő és rendszerint egy távoli világrész hangulatát sugalló.

A turista kíváncsian kérdezte a falusiakat egzotikus életük rejtelmeiről. Magyarországon egyre jobban terjednek az egzotikus keresztnevek.


Eredet [egzotikus < latin: exoticus (idegen, külföldi) < görög: exotikosz (idegen, „kinti”) < exo (kint)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 6 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)