Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Egyedi szó jelentése

egyedi (melléknév)

Egyedi.jpg

1. Egy személyre vonatkozó (helyzet, körülmény, megnyilatkozás, dolog), amely az illetővel kapcsolatos, csak vele foglalkozik, csak rá jellemző, tőle származik.

A beadványokat egyedi elbírálásban részesíti a bizottság. Az egyedi kezelés figyelembe vesz minden egyéni szempontot. A túlzottan egyedi külső néha nagyon furcsa lehet.


2. Biológia: Egy példányra vonatkozó (sajátosság), amely az élőlénnyel kapcsolatos, csak vele foglalkozik, csak rá jellemző.

A gazda tudja a saját állataival kapcsolatos tapasztalat alapján, hogy minden egyes állatnak vannak egyedi tulajdonságai. Aki elég figyelmes, az észreveszi azokat az egyedi jegyeket, amelyek megkülönböztetik az egyes állatokat egymástól.


3. Átvitt értelemben: Önálló tárgyra, dologra vonatkozó (sajátosság), amely azzal kapcsolatos, csak vele foglalkozik, csak rá jellemző.

Az egyedi tulajdonságok megkülönböztetik egymástól a különböző fogalmakat. Az egyedi jelleg jelentőségének csökkentése általánosításhoz vezet.


Eredet [egyedi < egyed + -i (melléknévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)