Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Ecstasy szó jelentése

ecstasy (főnév) Ejtsd: eksztazi

Ecstasy.jpg

Drog; az érzékszerveket és a tudatot tompító készítmény, amely rövid kellemes érzést, majd tartós károsodásokat okoz. Eredeti alakjában fehér por. Préselt tabletta vagy kapszulaként fordul elő. A tabletta legtöbbször kedves figurákat ábrázol (delfin, napocska, baba).

A ma ecstasy-ként ismert drog alapvegyületet 1912-ben fejlesztette ki egy német gyógyszergyár. Az ecstasy ma már nem csupán az eredeti vegyületből áll, más hallucinációt okozó szereket is tartalmaz, így inkább drogkeveréknek nevezhető.


Eredet [ecstasy < angol: ecstasy (eksztázis) < latin: exstasis (megrettenés, önkívület) < görög: eksztaszisz (észvesztés < kilépés) < ek- (el-, ki-) + sztaszisz (helyzet) < hisztano (mozdít)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 116 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)