Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Duda szó jelentése

duda (főnév)

Duda1.jpg

1. Hangjelző eszköz járművön vagy gyárban, ipari üzemben. Figyelemfelhívó, erős és általában éles hangot adó készülék. Használatával felhívhatják a figyelmet egy lehetséges veszélyre (közlekedés esetén) vagy egy időszak kezdetére, illetve végére (ipari alkalmazás esetén).

Az úton átmenő férfit hirtelen a duda hangja riasztotta meg. A parkolóban álló autó dudájának hangjára többen kihajoltak az erkélyeken. A gyár dudája hosszú búgással jelzi a műszakváltást.


Duda.jpg

2. Fúvós hangszer, amin úgy játszanak, hogy a zenész telefúj egy bőrzsákot (bőrtömlőt), a bőrzsákból a levegő a sípokba áramlik, így adva hangot.

A dudát egy csövön keresztül kell fújni. A skót duda hangjára ébredtek a katonák. A Kárpátokban a hegyi legelőkön szól a duda. A duda hangja messzire elhallatszott.


3. Szleng: Női mell, amely az átlagosnál nagyobb méretű.

Nyáron a nők jobban közszemlére teszik a dudáikat. Nagyon tetszettek a nő dudái.


Eredet [duda < ómagyar: duda < ősmagyar: dudak, duduk (duda, furulya) < dravida: tuta, tuttu (kürt) < udu (fúj)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 72 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)