Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Diaszpóra szó jelentése

diaszpóra (főnév)

Diaszpóra.jpg

1. Nép, közösség tagjainak szétszóródása, egy részének elköltözése a szülőföldről, megtelepedve más nép lakta helyen, és más közösségekben való léte.

A cigányság is sok országban megtalálható a diaszpórának köszönhetően. Jelentős magyar diaszpóra él Amerikában. A diaszpórák története az ókorig nyúlik vissza. A mellékelt képen a görög diaszpóra látható i.e. 550 körülről (zöld színnel jlölve), az anyaországgal együtt.


2. Vallási: Zsidó vallási-történeti mozgalom, amely a zsidók államiságon kívüli létét, a zsidók világban való szétszóródását jelenti.

A diaszpórával a zsidók a világ minden táján megtalálhatóak. Az oroszországi diaszpórából sok száz zsidó család települt át Izraelbe.


Eredet [diaszpóra < görög: diaszpora (szétszóródás) < dia- (szét, keresztül) + szpeiro (szór)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)