Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Dekoltázs szó jelentése

dekoltázs (főnév)

Dekoltázs.jpg

1. Mély kivágás női ruha felső részén, amely főleg a mell, ritkábban a hát egy részét és esetleg a vállakat is fedetlenül hagyja.

Az asszony olyan estélyi ruhát vett magára, amely elöl teljesen zárt, de a hátán levő dekoltázs túl ér a derekán. A lány a mellei miatt a ruhák között a dekoltázs mélysége szerint válogatott.


2. Ritka: A női test derék és nyak közötti része, amely a mellkasból, hátból, vállakból és a nyakból áll, és ami többé-kevésbé fedetlen a divatnak megfelelően.

A lány dekoltázsának hibátlan bőrét kiemelte a ruha. A lány a szoláruim segítségével télen is biztosította dekoltázsa barna tónusát.


Eredet [dekoltázs < francia: décolletage (dekoltázs, nyakkivágás) < de- (-tlan) + collet (gallér, ruha nyakrésze) < latin: de- (le-) + collum (nyak)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)