Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Dékán szó jelentése

dékán (főnév)

Dékán.jpg

1. Oktatási intézmény fő részének vezetője; tudományegyetemen és református teológián a kar, illetve főiskola tanárai közül az adott kar, teológia ügyeinek vezetésére rendszerint egy évre választott egyetemi, főiskolai tanár.

A rektor magához rendelte a karok dékánjait. A diplomaosztón jelent volt a dékán is.


2. Tájszó: Katolikusoknál egyházi kisegítő személy, harangozó. Nem papi egyházi alkalmazott, aki kisegít a plébánián (harangoz, takarít és más kisegítő munkát végez). Szóalak: dékány.

A dékány sietett a harangkötélhez, hogy pontosan húzza a delet. A dékán adventre berendezte a Betlehemet a templom oldalhajójában.


3. Régies, vallási: Egyházi vezető; a katolikus egyházmegye adott kerületének vezetője, rendszerint plébános rangú papja; esperes.

A püspök összehívta megyéje dékánjait. A dékán nagyon izgatott lett arra a hírre, hogy a püspök a közeljövőben meglátogatja hivatalát.


4. Régies, elavult: Öreg legény a csizmadiáknál a céhben, akinek kiemelt jogai és kötelezettségei vannak.

A dékán felügyelte az inasok munkáját. A mester jobbkeze a dékán volt.


Eredet [dékán < ómagyar: dékán < latin: decanus (tíz szerzetes, katona vezetője < tizedes) < görög: dekanosz (tizedes) < deka (tíz)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)