Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Család szó jelentése

család (főnév)

Család.jpg

Vér szerinti rokonok közössége, amelynek tagjai együtt élnek.

Az összetartó család tagjai segítik egymást. A fiú egy lányt hoz a családba, akit feleségül vesz. Régen egy családban a nagyszülők, szülők és gyerekek együtt éltek.


Eredet [család < ómagyar: család < ősmagyar: csolgha, csulghan (család, gyülekezet) < dravida: kulam (család, gulya)]


További részletezés

1. A házastársak a gyermekeikkel együtt. A társadalom elemi építőköve; benne nyilvánul meg és működik a férfi és nemi egysége.

A család hanyatlása a társadalom hanyatlását vonja maga után. Aki tagadja a család meghatározó szerepét, az tönkreteszi az egész emberiséget is. A családnak vissza kell adni a szerepét, és képessé kell tenni arra, hogy ellássa azt.


2. Rokon személyek összessége, akik egy nemzetségből, vérségből származnak.

Az egész család összejött az esküvőn. A család közösen építette fel a fiatalok házát.


3. Együtt lakók közössége; közös háztartásban élő személyek együtt, akik egy lakásban, házban vagy albérletben élnek.

Az összeköltöző fiú és lány most már külön családot alkot. A családról nem lehet tudni, hogy a benne élő felnőtt nő és férfi összeházasodott-e vagy sem.


4. Népies: Gyermek, aki közös szülőktől származik.

A szülőknek született még egy családja. – Neked hány családod van? – kérdezte régi iskolatársát a férfi.


5. Átvitt értelemben: Egymással rokonságban álló dolgok, vagy hasonló jellegű dolgok csoportja.

A francia és a spanyol nyelv egy családba tartozik. Ha valaki megtanul egy nyelvet egy családból, akkor könnyebben elsajátítja a nyelvcsalád egy másik nyelvét. A termékcsalád minden tagjának hasonló a kialakítása és azonos a tápfeszültsége.


6. Biológia: Rendszertani egység. Az állatok, növények besorolásánál a rendnél kisebb, a nemnél nagyobb egység, amely több fajt foglal magában.

A fenyőfélék családjába tartozik a legtöbb tűlevelű növény. Az ernyős virágzatú növények egy családot alkotnak. A pintyek családjába 174 faj tartozik.


7. Nyelvtan: Szócsalád. Az ugyanabból a szóból alkotott származékszók és távolabbi kapcsolatban a vele alkotott összetételek csoportja.

A magyar szavak szócsaládai igen kiterjedtek. A kapu szó családjába tartozik a kapus és kapuzár szó is.


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Használati megjegyzés

A család az emberi létezés és fennmaradás alapvető egysége, amely gondoskodik a faj fennmaradásáról, felneveli a következő generációt, az életre oktatja a gyermekeket, és ellátja a kultúra átadásának feladatát. Gondoskodik a tagjairól, megvédi őket, a legkisebbektől az idősekig.
A irányítása alá tartozik, felügyelete alatt működik és gazdálkodik. A férfi számára a biztonság és béke szigete, ahová megtérhet megpihenni, feltöltheti magát életerővel, hogy képes legyen tovább folytatni a „fizikai világ meghódítását”, a család fenntartásáért végzett munkáját a társadalom egésze javára. Ez az ő támaszpontja és „hátországa”, ahová visszatérhet, ahol bizalmat és szeretetet kaphat és adhat.


Lezárva 7K: 2011. május 31., 14:46
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)