Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Civilizált szó jelentése

civilizált (melléknév)

Read.jpg

Magas szintű kultúrájú (nép, ország, terület), ahol megfelelő szinten van az alkalmazott tudás és észszerűség azért, hogy az ott élő közösség tagjai kellő hatékonysággal érjék el kitűzött céljaikat, és ennek megfelelő biztonságban, jólétben éljenek.

Egy civilizált társadalomban nem használnak erőszakot a problémák megoldására. A civilizált népek képesek egymással békében élni.


Eredet [civilizált < civilizál + -t (melléknévképző)]


További részletezés

1. Jól szervezett (közösség, társadalom), amely képes hatékonyan elérni céljait az erőszak vagy fenyegetés alkalmazása nélkül.

Egy civilizált közösségben nem kell büntetni, vagy a büntetéstől félni. Egy civilizált csoport képes megoldani életének problémáit.


2. Tisztességes (személy, közösség), amely magas fokú erkölcsi tartással és értékrenddel rendelkezik, illetve törvényei és szokásai ezen az értékrenden nyugszanak.

Egy civilizált ember nem csal és nem próbál meg ügyeskedni. Egy civilizált népet nem lehet megosztani, és leigázni.


3. Udvarias és felelősségteljes (személy, csoport), aki észszerűen viselkedik.

A civilizált emberek tisztelik egymást. Egy civilizált emberrel könnyű együttműködni.


4. Kényelmes életmódra jellemző (állapot, körülmény), amely magas fokú gépesítéssel és fejlett műszaki eszközökkel valósul meg; ilyen életmódot folytató (személy, csoport).

A világ civilizált részén sok számítógép működik. Egy civilizált ember saját mobiltelefonján beszél másokkal.civilizált (ige)

A kultúrát egy magasabb szintre hozta egy társadalomban. Lásd: civilizál.

A történelemkönyvekben sok szó esik a különféle kultúrák találkozásáról, de hogy végül melyik civilizálta a másikat, az már sok vita forrása. A bölcsesség nagy területeket civilizált a történelem során.


Eredet [civilizált < civilizál + -t (múlt idő jele)]


Lezárva 7K: 2015. július 27., 15:29
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)