Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Ciklon szó jelentése

ciklon (főnév)

Ciklon.jpg

1. Hatalmas légörvény. A mérsékelt égöv alatt a meleg és hideg légtömegek határán gyors légköri változásokat előidéző, közel függőleges tengelyű örvénylés.

A mérsékelt égövi lassú forgású ciklon mérete általában több ezer kilométer. A ciklonban alacsony légnyomás uralkodik. A Föld forgása miatt az északi félgömbön a ciklon forgása az óramutató járásával ellentétes irányú. A ciklon felhős, csapadékos időt okoz.


2. Viharos forgószél a trópusokon. Ez csak néhány száz kilométer átmérőjű, de viharos erejű légörvény.

A trópusi ciklonok az 5. és 20. szélességi kör között keletkeznek. A pusztító ciklon neve Ázsiában tájfun, máshol hurrikán.


3. Vidámparki játék, amelynek kocsijába ülve gyorsan lehet pörögni.

A vidámparkokban általában van ciklon. A család felült a ciklonra.


4. Műszaki nyelv: Légtisztító. Kohászatban, faiparban leginkább a poros levegő tisztítására használt berendezés, amely a levegő örvénylését használja ki a levegőnél nehezebb részecskék kiválasztására.

A faesztergáló műhelyben bekapcsolták a ciklont. A kohó közelében a ciklon egyszerre tisztítja és hűti is a forró levegőt.


Eredet [ciklon < angol: cyclone (ciklon) < latin: cyclus (körben mozgó) < görög: küklosz (kör)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)