Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Cicoma szó jelentése

cicoma (főnév)

Cicoma.jpg

1. Ruhadísz. Ruhán, öltözéken viselt feltűnő, felesleges, rendszerint ízléstelen díszítés, apró ékesség.

Az estélyen voltak olyan asszonyok, akik mindenféle cicomával akartak kitűnni a többiek közül. Az egyik megjelent idősödő nő a sok cicomától se szebb, se fiatalabb nem lett.


2. Átvitt értelemben: Cifra öltözet, feltűnően pompázó öltözködés.

A férfi azt gondolta, hogy minden nő szereti a cicomát, és azt gondolta, hogy az új barátnőjének egy méregdrága csillogó ruhát vesz ajándékba. A nő, amikor meglátta a cicomát, elhúzta a száját a férfi furcsa ízlésének bizonyítékát látva.


3. Átvitt értelemben: Hatásvadász szófordulat, nyelvi dísz beszédben, írásban; felesleges díszítésként használt kifejezési eszköz.

Az szójátékok a rímek fura egyvelege különös cicomába öltöztette a verset. A romantikus szóvirágok cicomái kifejezetten rontják az írásmű hatását. A sok cicoma elviszi az olvasó figyelmét a lényegtől.


Eredet [cicoma < ómagyar: csecse, csicsa (szép) < ősmagyar: zizu (kifest, szépít) < dravida: tittu (kifest, rajzol)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)