Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Címke szó jelentése

címke (főnév)

Címke.jpg

Kis papírlap árun. Az árura vagy az áru burkolatára erősített, illetve odaragasztott, és az áru nevét, egyéb adatait feltüntető kis, általában négyszögletes papírdarab.

A címkén látható, hogy mit tartalmaz a doboz. Vásárláskor tanácsos megnézni az élelmiszerek címkéin az apró betűs részt.


Eredet [címke < cím + -ke (főnévképző)]


További részletezés

1. Kis papírlap fedőlapon. Könyv, füzet előlapjára ragasztható, vagy oda felragasztott, többnyire négyszög alakú kis papírlap, amelyre a könyv, füzet címét, rendeltetését és tulajdonosának nevét írják fel.

Augusztus végén, amikor megveszik az iskolások új tankönyveit és füzeteit, előkerülnek a címkék is. A címkére felírták a gyerek nevét és az osztályát is.


2. Rendeltetési hely feltüntetése. Postán feladott csomagra, küldeményre ragasztott, és a címzést feltüntető kis cédula.

A feladó pontosan kitöltötte a címkét. A címke alapján kerül kiszállításra a csomag.


3. Jelzőlap. Szálloda, panzió nevét és címét feltüntető színes kis papírlap, amelyet az ott megszállók bőröndjére ragasztanak.

A sokfelé járt üzletember bőröndjét beborítják a címkék. A legutóbb kapott címkén egy pálmafás tengerpart látható.


4. Átvitt értelemben: Rátett megjelölés, amit egy személyre vagy dologra jellemző azonosítóként vagy bélyegként ragasztanak.

A tanár a „jó tanuló” címkét már a tanév elején rátette néhány diákjára, így azoknak elnézte a kisebb hiányosságokat. A színészre felkerült a „szerelmes hős” címkéje, és csak ilyen szerepeket kapott évekig.


Lezárva 7K: 2011. május 25., 09:48
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)