Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Cél szó jelentése

cél (főnév)

Csúcs.jpg

Megvalósítandó eredmény, amely egy kívánatos állapot, vagy elért hely.

A hegymászók elérték a hegycsúcsot, ami a napi céljuk. A vállat vezetőségének célja a bevételek megduplázása. Az író célja, hogy még az idén kiadják az új regényét.


Eredet [cél < ómagyar: cél < ősmagyar: cil (cél) < dravida: tilei (teljesít, megtölt)]


További részletezés

Aim.jpg

1. Kitűzött eltalálandó tárgy, test, amit egy kilőtt, gyorsan mozgó tárggyal el kell találni.

Robin Hood az íjával célba talált. A vadász nem téveszti szem elől a célt. Ámor nyila célba talált.


2. A jövőben elérendő dolog. Ez olyan kívánatos, birtokolható tárgy, dolog, megszerzett érték vagy állapot, ami felé haladunk, és ami a szemünk előtt lebeg, és aminek elérése boldogabbá tesz.

Gyerekkorában Józsi célja az volt, hogy orvos legyen. Holnap eléri a célját: megkapja az elvégzett munkájáért járó pénzt. Az igazi saját célunk erőt és kitartást ébreszt bennünk, dinamikussá teszi minden tettünket. Ha egy alapelv nem juttat el a célhoz, akkor az rögeszme. Az emberek azért öregszenek meg, mert feladják a céljaikat.


3. Átvitt értelemben: Kitűzött végpont. Folyamatnak, változásnak, mozgásnak előre meghatározott végső helye, állapota, aminek elérése után az a folyamat, változás, mozgás már nem folytatódik.

Az utazás célja a Távol-Kelet volt. A gyártási folyamat célja a késztermék előállítása.


4. Átvitt értelemben: Rendeltetés. Egy dolog, tárgy, tevékenység előre meghatározott használati értelme: amiért létezik, amiért végzik.

Az a leghelyesebb, ha minden eszközünket a céljának megfelelően használjuk. A rendszeres sport egyik célja a testmozgás, így az egészséges testi állapot fenntartása.


5. Sport: A pálya végpontja olyan versenyen, ahol minél rövidebb idő alatt kell eljutni egy adott helyről, vonaltól mért bizonyos távolságra.

A maratoni futás győztese beért a célba. A futóversenyen minden induló elérte a célt, bár az első és az utolsó megérkezése között több mint két óra volt a különbség. A kifulladt versenyző már azt is nagy dolognak tartotta, hogy ebben a mezőnyben elérte a célt.


6. Átvitt értelemben: Hajtóerő, amely segít megvalósítani a szükséges döntéseket és tevékenységet ahhoz, hogy elérjünk egy kívánt eredményt.

A sikeres ember munkája során felhasználja a céljában rejlő erőt. Az ember célját szándékának ereje táplálja.


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Kifejezés

Célba talál – (a.) éppen a kívánt eredményt, hatást éri el; b.) átvitt értelemben: egy személy, ügy legsebezhetőbb, legérzékenyebb pontját érinti).


Lezárva 7K: 2011. május 18., 14:26
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)