Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Burgonya szó jelentése

burgonya, pityóka (főnév)

Burgonya.jpg

1. Gumójáért termesztett növény. Keményítőben gazdag, föld alatt termő gumójáért számos fajtában, változatban termesztett kapásnövény; egyenetlenül szárnyalt levele, fehér vagy halványlila virága van. Népiesen: krumpli, pityóka. (Latin neve: Solanum tuberosum.)

A kertben már virágzik a burgonya. A burgonyát rendszeresen kapálni kell. A burgonya őshazája Dél-Amerika nyugati részének hegyvidéke. A burgonyának csak a gumója ehető, a termése mérgező.


2. Föld alatti gumó, amely a növény gyökerén növekszik és a növény egyetlen ehető része.

A földből kiásott burgonyát zsákokba szedik. A piacon az asszony vett három kiló burgonyát. Ha a burgonya sokáig lesz napon (fényben) és így megzöldül a héja, akkor a héjában is méreganyag keletkezik.


3. Elkészített étel, amelyet a növény ehető gumójából főznek, sütnek.

Ebédre burgonyát evett a család. A burgonyát főleg húsételekhez köretként fogyasztjuk.


Eredet [burgonya < középmagyar: Baranya (burgonyatermelő megye) + burgundia, gurgundia (viskónegyed; - a szegények lakhelyére utal, akik sok burgonyát ettek) játékos összevonása < gurgyal (viskó, alacsony kunyhó) < gurdaly (vesszőfonadék < gaz)]
Eredet [pityóka < bingyóka (apró szemű burgonya, „bogyóka”) < bingyó (bogyó)]
Lásd még: bigyó


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Kifejezések

Rakott burgonya – (karikára vágott főtt krumpliból és kemény tojásból készült, zsírozott és tejföllel megöntözött, tepsiben megsütött étel).


Szappanos/szalonnás burgonya – (olyan krumpli, amelyik sütés után nem esik szét, hanem síkos felületű és enyhén áttetsző marad).


Használati megjegyzés

A burgonya a hivatalos elnevezés, a krumpli köznyelvi alak, népies elnevezései pedig egyes tájakon eltérőek: kompér, krompé, kolompér, kolompír, körömpe, péra, kukujo, csucsor, pityóka.


Lezárva 7K: 2011. május 12., 12:50

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)