Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Bor szó jelentése

bor (főnév)

Bor.jpg

1. Szeszes szőlőlé. A szőlőbogyó kisajtolt levéből, erjedés útján keletkezett ital.

A magyar borok világhírűek. Az öregember minden este megivott egy pohár vörösbort, mert meg volt győződve arról, hogy ez a kulcsa az egészség fenntartásának.


2. Szeszes gyümölcslé, amelyet más gyümölcs kipréselt levéből, az erjedés elősegítésére cukor hozzáadásával készül.

Az almából is lehet bort készíteni. A bor erjedése közben a cukor alkohollá alakul. Az asszony megszédült a csipkebortól.


3. Átvitt értelemben: Részeg állapot; csökkentett tudatállapot, amelyet ennek a szőlőből vagy más gyümölcsből erjesztett szeszes italnak a fogyasztása okoz.

A férfi a kocsmában erősnek érezte magát, és a bor beszélt belőle. Az idegen kihasználta azt, hogy a bor megoldja a nyelvet, így elkezdte itatni azt a férfit, akinek a bizalmába akart férkőzni.


4. Átvitt értelemben: Szeszesital-fogyasztás. A szőlőből erjesztett italnak az élvezete.

A bor sok kapcsolatot tett tönkre. A házasságban a bajok akkor kezdődtek, amikor először a férj rákapott a borra, amit aztán a feleség is követett.


Eredet [bor < ómagyar: bor < ősmagyar: bor < dravida: purlu (bor) < puli (savanyú)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 178 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)