Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Biceg szó jelentése

biceg (ige)

Biceg.jpg

1. Kissé sántít egy ember vagy állat; úgy jár, hogy a lába minden lépésnél zökkenésszerűen kibillen egy pillanatra.

A begipszelt lábú férfi biceg. Mióta a ló patkót kapott, biceg a bal hátsó lábára, így újra elvitték a kovácshoz. Az új patkóval már nem biceg többé.


2. Billeg egy tárgy. Egy támasztékon, lábon álló tárgy vagy bútor olyan egyensúlyi helyzetben van, hogy megterhelés vagy teher nélkül az egyik oldalára billen.

A régi asztal biceg egy kicsit, ezért a lába alá egy lapocskát tesznek. A padló egyenetlensége miatt biceg a beállított bútor.


3. Átvitt értelemben: Ütem akadozik, haladás sántít. Ritmus döcög.

A vers a második versszakban biceg. A hangverseny alatt csak néhány nagyon jó hallású hallgató vette észre, hogy hol bicegett az előadás.


4. Régies: Ismételten biccent; fejével bólintgat.

Az öreg elégedetten bicegett a fejével, ahogy a mesélőt hallgatta. Az asszony a szomszédra nézve párszor bicegett, majd bement az ajtón.


Eredet [biceg < bice + -g (igeképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)