Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Beszámoló szó jelentése

beszámoló (melléknév)

Beszámoló.jpg

1. Részletesen elmondó (személy), aki egy eseményről, történésről, tevékenységről, tényről másokat tájékoztat.

A vállalat pénzügyi helyzetéről beszámoló főkönyvelőt a végén megtapsolták. A tárgyalás eredményéről beszámoló üzletkötőt megdicséri a főnöke.


2. Tájékoztató (írás, beszéd, közlés, kiadvány), amelynek tartalma egy eseményről, történésről, tevékenységről, tényről másoknak adatokat ad.

Az igazgató év végi beszámoló beszédét nagy örömmel hallgatta az egész vállalat. A lány naponta vezeti az élete minden napjáról beszámoló naplóját.


Eredet [beszámoló < be- (igekötő) + számol + -ó (melléknévképző)]beszámoló (főnév)

Részletes tájékoztatás; egy eseményről, történésről, tevékenységről, tényről másoknak adatokat adó, átfogó teljes közlés, amely lehet egy beszéd vagy kiadvány, levél.

Az igazgató év végi beszámolóját nagy örömmel fogadta az egész vállalat. A vidéki kirendeltség éves beszámolóját írásban elküldték a központnak. Otthon a szülők meghallgatják a gyerek beszámolóját arról, hogy mi történt az iskolában.


Lezárva 7K: 2012. április 11., 14:22
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)