Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Bagoly szó jelentése

bagoly, baglya, baglyok (főnév)

Bagoly.jpg

1. Éjjeli madár, amely testarányaihoz képest nagy, zömök fejű, rövid nyakú, tollkoszorúval kerített és kidudorodott szemű, hajlott csőrű és karmú, nesztelen repülésű, éles hallású ragadozó.

A régi várromba néhány bagoly fészkelte be magát. A bagoly egy egeret fogott magának.


2. Átvitt értelemben: Magának való ember, aki nem szívesen megy emberek – főleg idegenek – közé, inkább otthon ül és zárkózott beállítottságú.

A korábban életvidám férfi igazi bagoly lett, amikor nyugdíjba küldték és elvesztette a hivatását. A bagoly ki sem mozdul a lakásából.


3. Átvitt értelemben: Vészmadár; rémhíreket terjesztő, bajt, vészt jósolgató ember.

– Ne huhogj, te bagoly! – kiáltotta az asszony a lányára, amikor az elkezdett sopánkodni apja egészsége miatt. Ha bagolyra hallgatsz, akkor hajlamos lehetsz rémeket látni.


4. Régies, iskola: Első éves hallgató, főiskolai diák, főleg református teológus.

A debreceni kollégiumban harminc bagoly kezdte meg a tanulást. Egy bagoly a következő évfolyamban már az újabb baglyok fölött állt.


Eredet [bagoly < ómagyar: bagoly < ősmagyar: bagialu (bagoly) < dravida: poygai, poygei, pingalei (bagoly) < szanszkrit: pinga (szürke)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 96 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)