Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Babona szó jelentése

babona (főnév)

Babona.jpg

1. Téves hiedelem, amely félelmen vagy tudatlanságon alapul és nem felel meg a tudomány ismert törvényeinek, illetve annak, amit általánosan igaznak fogad el egy adott társadalom. Ez egy rejtélyes jelenségre adott magyarázat vagy módszer.

Régi babona, hogy a fokhagyma megvéd a gonosz szellemektől. A fiú a nagyanyja babonája szerint megfogta a kabátgombját, mert kéményseprőt látott. A katolikus egyház a kezdetektől fogva támadta a boszorkányságot mint irtandó babonát.


2. Rejtett hatású cselekedet azért, hogy egy kívánt hatást előidézzenek. Tévhiten alapuló eljárás, szertartás, illetve ilyen cselekmények űzésének szokása.

A babona virágzik az eldugott vidékeken élő nép között. Van olyan ember, aki babonával kezel betegségeket.


3. Átvitt értelemben: Téves vélemény; egy kellően meg nem alapozott, helytelen elképzelés; tévhit.

Káros babona, hogy a vitaminok árthatnak. Az csak babona, hogy a dohányzás megnyugtat.


Eredet [babona < ómagyar: babona < szláv: babona (babona, varázslás) < latin: ob-viam (ellenszer) < via (eszköz, mód < út)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)