Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

B-vitamin szó jelentése

B-vitamin (főnév)

B-vitamin.jpg

Vitamincsalád; különálló tagjai más-más tulajdonságú vízben oldódó vitaminok, együttesen egymás hatását kölcsönösen erősítik.

A hajhullásra, korpásodásra, őszülésre, repedező, száraz bőrre, töredező, fénytelen körömre panaszkodó emberek közül kevesen tudják, hogy megoldást nem annyira a csodasamponok és a méregdrága bőrápoló krémek jelenthetnek, mint inkább a B-vitamin család együttes bevitele. A B-vitaminok közül sokfélét az emésztőrendszerünkben élő jótékony baktériumok is segítenek előállítani.


Eredet [B-vitamin < B (betű) + vitamin]


További részletezés

A B-vitamin család alkotórészei:

B1-vitamin (tiamin): Jelentős szerepet játszik a szénhidrát-anyagcserében, az izmok és az idegrendszer zavartalan működésében.


B2-vitamin (riboflavin): Fontos szerepe van a vas beépítésében (hemoglobin-képzés), a fehérjeszintézisben, a zsír- és a szénhidrátlebontásban. Javítja a látást (ideghártya érzékenységének növelése), elősegíti a növekedést.


B3-vitamin (niacin, nikotinsav, pp-faktor): A biológiai oxidációban, az energianyerésben, a szénhidrátok és a zsírok lebontásában és felépítésében tölt be lényeges szerepet. Nélkülözhetetlen az emésztőrendszer, az idegrendszer és a bőr normális működéséhez, egyes hormonok szintéziséhez (például tesztoszteron, ösztrogén, inzulin). Segít megakadályozni, illetve mérsékli a migrénes fejfájást. Fokozza a vérkeringést, csökkenti a magas vérnyomást, valamint a koleszterinszintet. Méregtelenítő és sugárzáskimosó hatású.


B4-vitamin (folsav, újabban B11-vitamin): Más vitaminokkal együtt részt vesz a vörösvértestek képzésében, javítja a vasfelszívódás hatásfokát. Tapasztalatok szerint a folsav hiánya a terhesség korai szakaszában születési rendellenességekhez vezethet (például nyitott gerinc).


B5-vitamin (pantoténsav, kalcium-pantotenát): Ugyancsak részt vesz a szénhidrátok és a zsírok energiává való átalakításában. Több enzimreakció fontos eleme.


B6-vitamin (piridoxin): Számos enzim alkotórészeként sok feladata van a szervezetben. Részt vesz az aminosavak, az esszenciális zsírsavak és a vas anyagcseréjében. Nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörös vértestek képzéséhez. Tapasztalatok szerint e vitamin nagy mennyiségű bevitele jelentősen enyhíti a menstruációt megelőző idegfeszültséget, hányingert, illetve a havivérzést kísérő fájdalmat Szükséges a B12-vitamin beépüléséhez is.


B7-vitamin (biotin, H-vitamin): Számos olyan enzim alkotórésze, amely szerepet játszik a fehérje-, a szénhidrát-és a zsíranyagcserében. Enyhíti az izomfájdalmakat, a bőrt egészségesen tartja. Megakadályozza a haj őszülését, és jó hatást értek el vele a kopaszság kezelésében.


B8-vitamin (kolin): Szervezetünk maga is előállítja, csak keveset. Az inozitollal együtt (mindkettő a lecitinek alkotórésze) elősegíti a zsírsavak felhasználását a szervezetben, véd a máj elzsírosodása ellen, valamint megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalakra.


B9-vitamin (inozitol): A hajnövekedéshez és az érelmeszesedés megakadályozásához elengedhetetlen. A kolinnal együtt vesz részt a zsíranyagcserében, hozzá hasonlóan zsírbontó anyag.


B10-vitamin (para-amino-benzoesav PABS): Részt vesz a vasanyagcserében, a vörösvértestek létrejöttében. Elősegíti a folsavképződést, a pantoténsav felszívódását. Hiánya a haj őszüléséhez, ekcémához vezethet.


B12-vitamin (ciano-kobalamin): Feladata a fehérjeszintézisben, a szénhidrátok és a zsírsavak anyagcsere-folyamataiban, valamint a vörösvértestek képzésében jelentős. Növekedési serkentő, javítja az étvágyat, elősegíti a testsúlygyarapodást, a vérszegénység fontos gyógyszere. Ez a vitamin egészségesen tartja az idegrendszert, mérsékli az ingerlékenységet javítja a koncentráló, emlékező és egyensúlyozó képességet.


Figyelem!

A B-vitamin család szedése esetén a vizelet sötétsárga színűvé és jellegzetes szagúvá válik. Ez nem jár együtt más, (káros) hatással.


Lezárva 7K: 2011. május 2., 18:05
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)