Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Büntet szó jelentése

büntet (ige)

Punish.jpg

1. Vétséget megtorol. Másnak testi vagy lelki szenvedést okoz vagy ezzel fenyeget, hogy leszoktasson egy elfogadhatatlannak tartott cselekvéstől vagy viselkedéstől.

A felnőttek rendszeresen büntetik a gyerekeket. Az iskolában azért írják be az intőt, mert azt akarják, hogy a szülő büntesse a gyerekét.


2. Pénzbírságot ró ki egy szabálytalanság elkövetése miatt.

A parkolóőr ötezer forintra büntette a rossz helyen parkolót. A rendőr húszezerre büntette a gyorshajtót.


3. Törvényszegést megtorol a megfelelő törvényben lefektetett módon. Bírósági tárgyaláson elzárásra vagy halálra ítél egy bűncselekmény tettesét.

A bíró szigorúan büntet az ítéletében. Azzal, hogy a bíróság büntet, senkit sem tesz jobb emberré.


4. Vallási: Pokolra juttat az egyház tanítása szerint, mert a személy megsértette az egyház vagy isten parancsait, előírásait. Túlvilági szenvedésre ítél.

A halott bűnös lelkét örök kárhozattal bünteti az isten. A katolikusok szerint a gyónás megakadályozza azt, hogy az isten büntessen.


Eredet [büntet < középmagyar: bűntet < bűn + -tet (igeképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)