Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Bátor szó jelentése

bátor (melléknév)

Brave.jpg

1. Veszélyek ellenére kitartó (ember), aki az élet kihívásaival szembenéz, és az útjába kerülő akadályok ellenére kitartva eléri a kitűzött célját; aki a határozott véleménye mellett a felmerülő nehézségek ellenére is kiáll; aki a saját erejében bízik, megpróbáltatásokat felvállalja, a nehézségektől nem riad vissza.

A bátor férfi szembenéz a nehézségekkel. A bátor ember kiáll a véleménye mellett. A bátor tűzoltó mindent megtesz a tűz megfékezéséért.


2. Kitartó személyre jellemző, tőle származó, rá valló (lelkiállapot, megnyilatkozás).

A bokszoló bátor arckifejezéssel nézett szembe ellenfeleivel. Az osztályvezető bátor kiállása megmentette a létszámleépítéstől az osztálya dolgozóit.


3. Kitartásról tanúskodó (cselekedet, megnyilvánulás).

A sereg bátor támadása meghátrálásra késztette az országba betörő ellenséget. Az igazságot elleplezők félnek a bátor gondolatoktól.


4. Elavult: Veszély nélküli, biztonságos; bátorságos (hely, mozgás, út).

A vár bátor helyként magasodott a környező falvak fölött. A tudós a tapasztalatában és tudásában bízva haladt a kitűzött céljához vezető bátor úton.


Eredet [bátor ómagyar: bátor < ősmagyar: bátor, batur (bátor) < sumér: batur (bátor) < bat, bad (nagy) + ur, gur (hős, férfi)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 193 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)